Tijs Breuer

Wie is Tijs Breuer?

Tijs is interim manager, coach en masseur. Een veelzijdige afwisselende combinatie van werkzaamheden waar hij zijn passie goed in kwijt kan, namelijk:  het beste in ieder mens tot bloei te laten komen. 

Tijs is ook een natuurliefhebber: hij houdt van buitensporten zoals hardlopen en bootcamp in de natuur, maar ook van tuinieren, wandelen en fietsen. Tijs is ook vader en oom, die is de weekends zijn studerende dochter of neefjes opzoekt. Hij is nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken en zet zich actief in als bestuurslid of vrijwilliger in zijn omgeving. Tijs coacht en begeleidt graag mensen die zijn vastgelopen in hun werk of privé situatie. Hij laat mensen je lekker in hun vel komen. En hij begeleidt graag veranderingsprocessen in organisaties,  bijvoorbeeld gericht op het verbeteren van de interne bedrijfsvoering en de dienstverlening naar buiten toe.

Wat heeft Tijs Breuer gevormd tot wie hij nu is? Welke waarden zijn voor hem belangrijk?

Tijs heeft bij verschillende lagere overheden als (interim)manager gewerkt, als gemeentesecretaris voor een kleinere gemeente, als manager van zowel technische vakafdelingen als in de zachte sector, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en voor de dienstverlening.  De laatste jaren heeft Tijs zich meer op algemeen management gericht en heeft zich daarnaast ontwikkeld tot professioneel coach. Hieronder lees je meer over zijn weg karakter, stijl en zijn ontwikkelweg.  

Tijs profielfoto roeiend

Als manager en leidinggevende heeft hij de vakinhoud al snel kunnen loslaten en is hij altijd oprecht geïnteresseerd in de mensen binnen zijn team, in hun motivaties, hun vaardigheden en valkuilen. Hij luistert aandachtig, geeft met warmte feedback en weet ook te confronteren. En hij weet het beste uit een ieder te halen, waardoor medewerkers effectiever zijn en meer plezier op hun werk beleven.

Veel van die managementvaardigheden kwamen hem als coach goed van pas. Maar als coach is hij een stap verder gegaan: hij weet tot de essentie door te dringen van wat mensen bezighoudt, wie ze werkelijk zijn en waar ze naar verlangen. Hij legt het initiatief bij de cliënt om zelf invulling te geven aan zijn leven, om zelf het stuur over te nemen. En daagt hen steeds weer uit om concrete stappen voorwaarts te zetten, om zo dichterbij hun einddoel te komen.

 

Tijs making photos

 

Ondanks zijn soms scherpe standpunten, zakelijke aanpak en confronterende uitspraken is Tijs altijd zacht, tolerant en liefdevol. Hij heeft geleerd om de zachtheid op de toon te combineren met zakelijkheid op de boodschap. Hij zag dat veel mensen er meer gebaat bij zijn om de waarheid onder ogen te zien in plaats van door te modderen. Maar ook dat ze beter in staat zijn die soms moeilijke boodschap te horen, wanneer deze met warmte en persoonlijke aandacht wordt gebracht.

De liefde voor ieder mens, komt ook tot uitdrukking in zijn opvattingen over biseksualiteit. Je kunt van iedereen houden, man of vrouw, dik of dun. Het karakter van de persoon maakt dat je van iemand houdt, niet het geslacht.

Een belangrijke management-drive voor Tijs in zijn werk als people-manager is sociaal contact, hij is mensgericht. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat kansen en mogelijkheden worden benut om tot een beter resultaat te komen. Daarbij heeft hij drie peilers waar hij zich op richt: hij benoemt de doelen en resultaten, biedt hij structuur en zorgt voor visie en synergie. Tijs hecht veel minder waarde aan behoud, binding en traditie, hij is dus geen nestor. En hij heeft een allergie op autoriteit en macht, omdat hij vindt dat dit te vaak leidt tot misbruik en impulsiviteit.

In zijn persoonlijk leven komen grotendeels dezelfde principes en waarden naar voren. Hij hecht hij veel belang aan begrippen als integriteit, billijkheid, rechtvaardigheid en transparantie. Hij heeft moeite met zelfzucht, egoïsme, maar ook met situaties waarin hij informatie moet achter houden of zich anders moet voordoen dan zichzelf.

Vertrouwen is een belangrijk uitgangspunt voor hem. Hij geeft iedereen veel vertrouwen en kan snel een vertrouwensrelatie opbouwen, zowel in werk als privé. Een voorbeeld is de manier waarop hij zijn bedrijf Neptunus Studios runde in Scheveningen. Hij verhuurde twee studio’s aan toeristen, die hij tevoren via e-mail een code stuurt om binnen te komen. Hij vroeg de gasten om ter plekke geld in een brievenbus te werpen en vertrouwde erop dat ze het juiste bedrag betalen. Ook is er een “honesty shop”, waar gasten hun ontbijtspulletjes en souvenirs kunnen kopen door geld in een bakje te werpen. Dit vertrouwen is een belangrijke waarde in zijn werk als coach. De meeste cliënten voelen zich direct op hun gemak en zijn snel openhartig. Het komt vaak voor dat in een eerste gesprek er al veel emoties loskomen. Kon Tijs nogal eens te goed van vertrouwen zijn, als manager bewaakt hij gemaakte afspraken en spreekt hij collega’s hierop aan. Zo nodig wordt er ge-escaleerd, met behoud van onderling respect.

Tijs kokend

Dit vertrouwen is een belangrijke waarde in zijn werk als coach. De meeste cliënten voelen zich direct op hun gemak en zijn snel openhartig. Het komt vaak voor dat in een eerste gesprek er al veel emoties loskomen.

Tijs is een harde werker, optimistisch en vooruitstrevend. Hij wil graag verbeteringen doorvoeren en het beste uit zichzelf en de ander halen. Had hij als leidinggevende nogal eens een groot verantwoordelijkheidsgevoel, nu legt hij die verantwoordelijkheid vooral bij de medewerkers. De eigenschap om zelf veel op te lossen werd vaak door zijn leidinggevenden gewaardeerd, omdat hij als manager met een groot team veel voor elkaar kreeg. Maar op momenten met hoge werkdruk leidde dit soms tot stress. Een houding met meer mindfulness hielp hem om meer in het hier en nu te zijn. In die drukte en hectiek blijft Tijs daardoor de rust zelve, doordat hij vanuit balans werkt en milder naar zichzelf en anderen is. Daarmee komt er meer ruimte en tijd voor aandacht en het contact met collega’s of cliënten.

In de loop der jaren is in de werkwijze van Tijs meer realisme, rust en speelsheid gekomen. Door meer realisme voor de beperkingen van zichzelf en de ander ontstond er meer innerlijke rust en ruimte voor de medewerker of cliënt. Niet alleen heeft hij nu meer geduld bij anderen, ook laat hij meer ruimte aan anderen om zelf tot eigen inzichten te komen en stappen vooruit te zetten. Ook is hij voor zichzelf ruimer gaan plannen, verbeteringen meer stapje voor stapje gaan doorvoeren en heeft hij meer rustmomenten ingebouwd. In die rustmomenten is hij beter naar zijn eigen gevoel gaan luisteren en werd hij beter in staat om zijn gevoel te verwoorden.

Tijs heeft als coach geleerd om te vertrouwen op zijn innerlijk kompas. In het contact met ander blijft hij ook in contact met zijn eigen essentie. Daardoor ziet hij scherper wat nodig is en kan hij onder woorden brengen wat hij ziet en daarbij voelt. Hij laat de cliënt daarbij in zijn waarde en laat ook het initiatief bij de ander. Ander gedrag komt daardoor veel meer vanuit de cliënt zelf, omdat de cliënt het echt zelf wil. Bewustwording komt vanuit de cliënt zelf en zo ontstaat een meer bestendige gedragsverandering. Dat maakt hem, zijn collega’s en zijn cliënten elke dag weer een gelukkig mens.

Meer over Tijs als persoon.

4 antwoorden op “Tijs Breuer”

 1. Tijs, heerlijk om je website te lezen. Zo eerlijk en toch open.
  Je kwaliteiten en ook je zwakheden en leerprocessen toon je.
  Voor mij ben je een voorbeeld hoe ik mijzelf zou willen presenteren in een eigen/nieuwe website.

  Hartelijke groet,
  Emmalia

 2. Hi Tijs, I’m a journalist with Rex press agency (part of the Shutterstock team) and just noticed your photos of Madeira’s fire on Twitter. Would you be okay with us syndicating these pictures to the world’s media? Many thanks if so –Sophie

 3. Hoi Tijs,
  Bedankt voor het waardevolle gesprek. Je hebt me weer enorm geinspireerd. Ik heb alleen mijn telefoon bij je in de praktijk laten liggen. Die wil ik graag snel terug omdat ik die nodig heb voor van alles en nog wat. Kan je contact met me opnemen?

  Dank je!
  Mischa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.