Waardeer je leven

Mindfulness is ook: alles waarderen wat je leven de moeite waard maakt. Waardering geven heeft namelijk iets magisch. Want wat je waardeert, wordt vanzelf meer zichtbaar en sterker.

We richten ons te vaak op wat beter kan – en vergeten wat al goed gaat. Daardoor vergeet je waardering te hebben voor de mooie dingen die je overkomen, maar ook je successen, je fijne relaties, je eigen lichaam en jouw persoonlijkheid. Als je de kleine dingen meer gaat waarderen, wordt je leven vanzelf plezieriger en nog meer de moeite waard.

appreciation-is-a-wonderful-thing

Oefening in waardering

Sta eens stil bij jouw leven en geef er waardering aan. Deze oefening kun je aan het einde van de dag doen. Bedenk eens vijf dingen die je de afgelopen dag zijn overkomen, die je niet bewust gewaardeerd hebt. Het kunnen objecten of personen zijn waar je mee in contact stond, of een situatie die jou iets heeft gebracht. Welke waarde had dit voor jou?

closer-look-at-snail

Het nut van deze oefening is gewoon om dankbaar te zijn voor de schijnbaar onbelangrijke dingen in het leven, zodat je hiervan meer kunt gaan genieten. Elke dag gebeuren er waardevolle dingen, die jou in je bestaan ondersteunen of die jou helpen om je doelen te bereiken. Maar zelden is er de tijd om hierbij bewust stil te staan, omdat we alweer bezig zijn met het verlangen naar grotere en betere dingen.

Een simpel voorbeeld: Je drinkt thuis heerlijke thee dankzij de elektriciteit en de waterkoker die je in huis hebt. Je wandelt door het park en ruikt de bloesem van de bomen. Je komt iemand tegen die naar je glimlacht. Een collega biedt je hulp aan of vraagt hoe je weekend was. Allemaal momenten die waardevol zijn en jou in een positieve stemming kunnen brengen.

thank-you-multi-languages

Jouw waardering voor deze dingen kan groeien door jezelf hierover de volgende vragen te stellen:
1. Hoe ontstond het en hoe werkt het eigenlijk?

2. Wat was ervoor nodig om dit tot stand te brengen?

3. Hoeveel profijt hebben jij en anderen hiervan?

4. Hoe zou het leven zijn zonder deze dingen?

5. Welke samenhang is er met andere dingen die je waardeert?

Als je hierbij stil hebt gestaan, kun je je regelmatig laten verassen door deze kleine dingen, die jou ondersteunen en jou helpen om je doel te bereiken. Zo sta je elke dag een stukje gelukkiger in het leven.

 

Eén antwoord op “Waardeer je leven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.